ליקויי בנייה עקב כשלים בתכנון, כיצד ניתן לקבל פיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פעמים רבות מתגלים ליקויי בנייה בדירות או בבתים חדשים. הליקויים יכולים להיות קלים יחסית, כמו למשל ריצוף לא אחיד או נזקי רטיבות קלה בקיר, אך גם חמורים יותר, כגון ליקויים מבניים או הנדסיים המעמידים בסכנה בטיחותית את הדיירים. ברוב המקרים האחריות לתיקון הליקויים מונחת על החברה הקבלנית או חברת הבנייה אשר הייתה אחראית על תכנון וביצוע פרויקט הבנייה.
במקרה שחברת הבנייה מתנערת מאחריותה, ניתן להגיש נגדה תביעה בבית המשפט ולדרוש ממנה פיצויים עבור הנזקים, הוצאות התיקונים, ירידת הערך של הנכס ועוגמת הנפש אשר נגרמה לרוכשים עקב ליקויי בנייה.
לאחרונה התקבלה בבית משפט השלום בעפולה תביעה של בני זוג נגד חברת בנייה, אשר טענו כי החברה שהייתה אחראית על התכנון ההנדסי של ביתם, גרמה לליקויים חמורים בכל רחבי הבית. התביעה התקבלה על פי חוות דעת מומחה שמונה על ידי בית המשפט, אשר קבע כי כשלים בתכנון הקונסטרוקציה גרמו לסדקים עמוקים בבית.
עם זאת, בית המשפט ייחס אשם תורם בשיעור של 25% לתובעים, וניכה שיעור זה מסכום הפיצויים. בסופו של דבר נקבע כי חברת הבנייה תשלם פיצויים בסכום של 704 אלף שקלים בגין הנזק שנגרם, וכן תשלם את הוצאות המשפט, הודעות לצד ג' שהוציאה ושכר טרחה, בסכום נוסף של 60 אלף שקלים.
התובעים, אדריכלים במקצועם, התקשרו בהסכם עם החברה להנדסת מבנים, שבמסגרתו נקבע כי החברה תהיה אחראית על התכנון והפיקוח של פרויקט בניית הבית על מגרש בבעלותם בעפולה. בתביעתם דרשו בני הזוג פיצויים מהחברה ומבעל החברה, בטענה שליקויים בתכנון המבני גרמו לנזקים חמורים לביתם.
על פי טענת התובעים, זמן קצר אחרי שעברו להתגורר בבית, הקירות והתקרות בכל רחבי הבית החלו להיסדק באופן משמעותי. בעקבות הופעת הסדקים העמוקים המרצפות החלו להתנדנד, חיפויי הקרמיקה נשברו, הטיח נפל ועוד. רשלנותה של החברה בתכנון הקונסטרוקציה, הובילה לפגיעה חמורה בנכס ולאפשרותם להשתמש וליהנות מהבית שזה עתה נבנה.
החברה ובעליה טענו כי בניגוד לטענתם של התובעים, דווקא הם אלו שאחראים להיווצרות הליקויים. זאת מפני שבמסגרת בתפקידם כאדריכלי הפרויקט, ביקשו לחסוך בעלויות באופן שהזיק לפרויקט. חיסכון זה הן מבחינת הבנייה עצמה והן מבחינת העסקת קבלנים ובעלי מקצוע אחרים שאינם מנוסים או בעלי מיומנות מספיקה, הוביל להיווצרות הליקויים בביתם. בשל ייחוס האשמה לקבלן הראשי ולקבלן המשנה של הפרויקט, הגישה החברה הודעת צד ג' כנגדם.
הליקויים נגרמו בשל כשלים בתכנון המבנה
כפי שנהוג במקרים רבים אחרים שבהם מוגשות חוות דעת סותרות, גם במקרה זה מינה בית המשפט מהנדס מטעמו, אשר הגיש חוות דעת נוספת. על פי חוות הדעת הזו, אשר השופטת החליטה לאמץ, הסדקים העמוקים ברחבי הבית אשר גרמו אף לנזקי רטיבות, נגרמו עקב ליקויים בתכנון. כלומר, האחריות הוטלה על החברה הנתבעת.
עם זאת, 25% מהאשמה הוטלה על ידי השופטת על בני הזוג עצמם, וזאת בשל אחריותם על התכנון האדריכלי, אשר במידה מסוימת הוביל אף הוא להיווצרות הליקויים. ההודעה שהוציאו הנתבעים כנגד הקבלנים נדחתה בשל קביעת מומחה בית המשפט, אשר על פי חוות דעתו הכשל נוצר בשל התכנון הלקוי ולא בשל הביצוע. לבסוף, לאחר ניכוי האשם התורם אשר יוחס לבני הזוג בשיעור של 25%, הועמד סכום הפיצויים שבו חויבה החברה על סך של 704 אלף שקלים. כמו כן נקבע שהחברה תשלם סכום נוסף של 60 אלף שקלים עבור הוצאות המשפט ושכר טרחה.