ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
אחד מליקויי הבנייה השכיחים ביותר הוא נזקי רטיבות. רטיבות בדירה עלולה להיגרם כתוצאה מדליפות בצנרת של השכנים או מקירות חדרי הרחצה והשירותים של הבית עצמו, מחדירת מי גשמים מהמרפסת או מהגג עקב פגם באיטום. כמו כן, המים יכולים לחדור דרך קירות חיצוניים או מהרצפה, עקב נזילה בדירה מעל.
נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל ואף לירידת ערך הנכס. חדירת מים אל מערכות החשמל מהווה סכנה ממשית של התחשמלות וסכנת שריפה, והימצאות מים בתוך חלקי המבנה עלולה לגרום לשינויים במרקם הבטון ולהחלשתו וסכנה ליציבותו. על כן רטיבות נחשבת לנזק רציני, ויש לתקנה בדחיפות וגם לתבוע פיצויים מהגורם האחראי.
כדי להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות, יש לברר באמצעות חוות דעת של מומחה מהיכן מגיעה הנזילה ולהבין מי האחראי לנזקי הרטיבות. כאשר מקורה של הנזילה היא מדירת השכנים, ניתן להגיש נגדם תביעה לפיצויים, אך אם הנזק נגרם על ידי פגם בדירה, במרבית המקרים ניתן לתבוע את חברת הביטוח, וכאשר מדובר ברכישת דירה חדשה יש לפנות אל הקבלן או החברה הקבלנית שבנו את הנכס.
באילו מקרים ניתן לדרוש פיצויים מהשכנים?
כאשר מקור הנזילה בדירת השכן, מוטלת על השכן החובה לשאת בעלות התיקון. סעיף 3(ב) לתקנון המצוי בתוספת לחוק המקרקעין, קובע כי בעל דירה זכאי לדרוש תיקון מבעל דירה אחרת כל אימת שאי ביצוע התיקון האמור עלול לפגוע בדירתו של הראשון.
החובה המוטלת על השכן לתקן את ליקויי הבנייה היא חובה אשר הוגדרה על ידי ההלכה הפסוקה. מעבר לכך מדובר בחובה שאינה תלויה בנסיבות האשם בתקלה. כלומר, גם אם האשם בתקלה איננו בעל הנכס אלא הקבלן אשר שיפץ את דירתו, הרי שמוטל על בעל הדירה לתקן את הליקוי ולאחר מכן, באפשרותו להגיש תביעה מטעמו כנגד הקבלן בגין רשלנות מקצועית.
אחריות קבלן לנזקי רטיבות
קבלן שמוכר דירה חדשה נושא באחריות לתיקון ליקויים שנתגלו בדירה בתקופה שלאחר מסירתה. כאשר מדובר ברטיבות בגג, במקלט ובקירות, קובע חוק מכר הדירות כי הקבלן חייב להעניק לקונה אחריות לגבי טיב עבודות הבניה ואיכותן.
אחריות זו אינה מוגבלת בתנאים מסוימים, על כן בעל דירה שמגלה עם בוא הגשמים את נזקי הרטיבות, יכול לדרוש מהקבלן לתקן הנזקים ללא דיחוי. כמו כן, בעל הדירה רשאי לדרוש מהקבלן פיצויים בגין נזקים אשר נגרמו לו כתוצאה מהרטיבות, ובנוסף להגיש תביעה נגד הקבלן בגין עגמת נפש.
אחריות הקבלן מתחלקת לשתי תקופות, תקופת הבדק שמתחילה עם מסירת החזקה ונמשכת בין שנה לשבע שנים על פי מהות הליקוי, כאשר חדירת רטיבות בגג, בקירות ובמקלט נמשכת שלוש שנים. במהלך תקופת הבדק חלה חובה על הקבלן לתקן את נזקי הרטיבות אלא אם הוכיח שהליקוי נגרם באשמת בעל הדירה. תקופת האחריות היא התקופה השנייה שמתחילה עם סיום תקופת הבדק ונמשכת שלוש שנים. בתקופת האחריות חובת ההוכחה שהליקוי נובע מהתכנון, מהעבודה או מהחומרים חלה על הרוכש.