תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוק המכר מגדיר ליקויי בניה כפער בין מה שהובטח לרוכש הדירה במסגרת הסכם מכר ולבין מה שקיים בשטח. הליקויים יכולים לבוא לידי ביטוי בשלד, בצנרת, באיכות הגימור, בריצוף ובפער בין התכניות שאושרו לבין מה שנבנה בפועל, או בתקלות שאינן עומדות בדרישות, על פי התקנים ותכניות הבניה.
ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף נפוצים ביותר. הליקויים בעלי רמת מורכבות גבוהה ועלות תיקונם בדרך כלל יקרה מאוד. ליקויים בריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי במשטחים מבלי שבוצעו שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד.
המשותף לכל ליקויי בניה היא העובדה שהם נגרמו בשלב כלשהו בתהליך הבניה, והקבלן מחויב על פי החוק לתקן כל ליקוי בניה הקיים בדירה. גם אם הרוכש ביצע תיקון עצמאי של הליקויים בדירה, הוא רשאי להגיש תביעת פיצויים נגד הקבלן אודות כל הנזק וההוצאות שנגרמו לו, כולל מימון חוות דעת של מומחים, תשלום לאנשי מקצוע ועוד.
תקופת בדק בית ותקופת האחריות
ישנן שתי תקופות אחריות של הקבלן הנוגעות לליקויי בניה: תקופת הבדק שתחילתה מעת מסירת הדירה והיא מחולקת למספר שנים בהתאם לטיב הליקוי, ותקופת אחריות שנמשכת עוד שלוש שנים מעבר לתקופת בדק הבית. תקופת בדק בית לליקוי בניה בריצוף וחיפוי פנים לרבות שקיעות ושחיקה נמשכת כשנתיים.
למרות תקופת בדק הבית ותקופת האחריות, רוכש הדירה רשאי, לפי חוק ההתיישנות לתבוע את הקבלן או היזם במשך תקופה של שבע שנים, בנוגע לליקויי בניה ללא קשר לטיב הליקוי.
אולם חשוב שהרוכש לא יתמהמה ויודיע לקבלן בהקדם על כל ליקוי בניה הקיים בדירה. כך ניתן יהיה למנוע את התדרדרות המצב, לתקן ולעקוב כדי לוודא כי הליקוי תוקן כראוי. במקרים מיוחדים, כאשר קיימים ליקויים נסתרים או יסודיים, ההתיישנות מתחילה מרגע שהליקוי התגלה לראשונה כך שלמעשה אין מגבלת התיישנות בתביעת ליקויי בניה.
האם יש להחליף את כל הריצוף או רק חלק מהאריחים?
כדי לתקן את ליקויי הבניה בריצוף יש לפנות לאנשי מקצוע מומחים, ולקבל חוות דעת לגבי מהות הפגמים באריחים, סוג התיקון הנדרש, להחליט האם יש להחליף את כל הריצוף או רק חלק מהאריחים, מהו משך זמן העבודות ומהי העלות המשוערת, כאשר ברוב המקרים יש לעזוב את הבית למשך זמן ביצוע עבודות התיקון.
לאור ממצאי המומחים, יחליט בית המשפט האם לזכות את הדיירים בעלות החלפת ריצוף מלאה, או לפסוק פיצוי לאור מכלול הראיות והטענות. במקרה שניתנה לקבלן הזדמנות לתקן את הליקויים והוא ביצע זאת באופן חלקי, או באיכות ירודה, אין מקום לכפות על הרוכש לתת לקבלן הזדמנויות חוזרות ונשנות לבצע עבודות שכבר ניתנה לו ההזדמנות לבצע. מעבר לפיצוי הכספי בגין התיקון והנזקים הכלכליים אשר נגרמו לרוכש, ניתן לטעון גם לפיצויים עבור עגמת נפש והסבל שנגרם לרוכשים עקב ליקויי בניה בריצוף.