www.what2do.co.il

האם הסכם הקומבינציה עם חברת הקבלן יבוטל, בשל איחור בתשלום?

דרגו את המאמר

האם הסכם הקומבינציה עם חברת הקבלן יבוטל, בשל איחור בתשלום?

חברה קבלנית ערערה לבית משפט העליון, בבקשה לבטל את הסכם הקומבינציה שנכרת בינה לבין בעל הדירה, מאחר ולא עמד בתשלומים על הדירה החדשה שהובטחה לו בתמורה לדירתו הישנה.

 

במסגרת הסכם קומבינציה שנכרת בין בעלי דירות בבניין משותף במרכז הארץ, סוכם כי חברת הקבלן תבנה על חלקת המקרקעין בניין חדש ובתמורה הדיירים יקבלו זכויות על הדירות בבניין.

 

חלקו של המשיב הוערך כשווה ערך לדירה בת שלושה וחצי חדרים, בעוד שהדירה המיועדת היא בת ארבעה חדרים, לכן הוסכם בין הצדדים כי המשיב יוסיף סכום של 187,000 שקל, בשלושה תשלומים שווים, עד למועד מסירת הדירה.

 

חברת הקבלן הגדילה את שטח הדירה ודרשה תשלום נוסף

 

חברת הקבלן הקימה את הבניין על השטח, אך התכנית שונתה, לאחר החתימה על ההסכם, כך שבמקום דירות ארבעה חדרים כמתוכנן, נבנו דירות בנות חמישה חדרים. החברה פנתה אל המשיב ודרשה ממנו תמורה נוספת, עבור החדר הנוסף. המשיב דחה את הדרישה, בטענה כי היא לא נכללה בהסכם ובמסגרת הליך בוררות נקבע כי אין מקום לתשלום על החדר הנוסף, מאחר והחברה הגדילה את הדירה מבלי להתייעץ עם המשיב. לבסוף הוחלט כי המערערת תישא ב-70% משווי החדר והמשיב ישתתף ב- 30%, מסך כל הסכום.

 

החברה טענה כי המשיב לא העביר את התשלום הראשון

 

לאחר שניתן פסק הבוררות, טענה המערערת כי המשיב טרם העביר את התשלום הראשון על פי ההסכם והיא רואה במשיב כמי שהפר את ההסכם הפרה יסודית, על כן הוא נדרש להעביר לידיה את התשלום תוך שבעה ימים בתוספת ריביות, ואם לא יעשה זאת ההסכם יבוטל. כמו כן, היא הגישה תביעה לסעד הצהרתי. מנגד טען המשיב, כי הוא ניסה להעביר את התשלום, אך המערערת סיכלה את ניסיונותיו, והוסיף כי לפי ההסכם התמורה בגין איחור בתשלומים, היא עיכוב במסירת הדירה, או מכירתה לצד שלישי, במידה והוא אינו עומד בתשלומים עד למועד שנקבע בהסכם.

 

בית משפט המחוזי דחה את התביעה, לכן ערערה החברה לבית המשפט העליון, וחזרה על טענותיה בנוגע להפרה יסודית של ההסכם בשל האיחור בתשלום הראשון ובקשה לבטלו, והוסיפה כי בינתיים חלף גם מועד מסירת התשלום השני.

 

שני הצדדים פעלו שלא בתום לב

 

בית משפט העליון קבע כי המשיב הפר את ההסכם, מאחר ולא עמד בחובתו ולא העביר למערערת את התשלום הראשון, לכן המערערת רשאית לבטל את החוזה בין הצדדים. בית המשפט דחה את הטענה כי המערערת לא אפשרה לו להעביר את התשלום, וקבע כי הוא נדרש לנקוט בפעולות אקטיביות, על מנת להוכיח את כוונתו לעמוד בהסכם ולשלם לחברה.

 

עוד קבע בית המשפט כי החברה שלא דרשה את התשלום במועד שנקבע, פעלה בשאננות ולכן הפרת ההסכם אינה בגדר הפרה יסודית והיא לא זכאית לפיצויים בגין האיחור.

בית המשפט ציין כי המשיב לא יכול לקבל את דירתו המקורית חזרה, מאחר והבניין החדש כבר הוקם, לכן קבע כי המערערת תשלם למשיב את הסכום עבור דירתו המקורית ותקבל את מלוא הזכויות בדירה. בנוסף המשיב יישא בסכום הוצאות המשפט בסך 25,000 שקל.

 

ע"א 7021/12 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

ועד בית בבניין משותף - האם קיימת סמכות משפטית?

האם ועד בית רשאי להגיש תביעה בגין ליקויי בנייה כנגד הקבלן אשר בנה את הבית במסגרת עסקת קומבינציה? האם ועד הבית הינו סמכות משפטית? 

תביעה על סך 7 מיליון שקלים בגין ליקויי בנייה

דיירי פרויקט המגדלים היוקרתיים במרינה בהרצליה הגישו תביעה כנגד הקבלנים אשר בנו את הפרויקט בגין "ליקויי בנייה קשים" לטענתם.  

איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר

באילו מקרים איחור במסירת דירה מקבלן מהווה הפרה של הסכם הרכישה ומהו שיעור הפיצויים שלו זכאים הרוכשים בעקבות האיחור?  

התיישנות תביעת ליקויי בנייה

חוק מכר הדירות מחייב את הקבלן לתקן ליקויי בנייה במקרה שתוכח אחריות לפי החוק, לתקופות של עד עשר שנים מיום מסירת הדירה, בגין פריטים שונים בדירה ובבניין. 

תביעת ליקויי בניה בריצוף - מי אחראי לתקן את הליקויים?

ליקויי בניה הקשורים בבעיות ריצוף יכולים לבוא לידי ביטוי בהתקנת משטחים ללא שיפועים או נקודות ניקוז מתאימות, בשל הפרשי גבהים בין אריחים, כתמים, סדקים ושברים באריחים, ליקויים בחיתוכים ועוד. 

ליקויי בניה אסתטיים: באילו מקרים תוגש תביעה?

סדקים בקירות, צביעה לא מדויקת, ואי אחידות בריצוף מהווים ליקויי בניה אסתטיים שאינם עלולים לפגוע בביטחות הדיירים, אך יכולים לפגוע ברמת הסיפוק ושביעות רצונם, בעיקר כאשר מדובר בדירה חדשה.  

ליקויי בנייה: כיצד להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי רטיבות?

אחד מליקויי הבנייה הנפוצים ביותר הוא נזקי רטיבות. נזקי רטיבות גורמים להופעת עובש בקירות, לקילופי טיח וצבע, לקצר במערכת החשמל, להיחלשות המבנה וסכנה ליציבותו ואף לירידת ערך הנכס. 

מהי תקופת בדק בית המוטלת על הקבלן?

תקופת בדק בית מתחילה מעת מסירת דירה חדשה לידי הרוכשים והיא נמשכת בין שנה אחת לשבע שנים בהתאם לטיב הליקוי, ובמהלכן הקבלן מחויב לתקן את הליקויים או לפצות את הקונים בגין הנזק.  

מהי תקופת אחריות לפי חוק המכר?

בתקופת האחריות שנמשכת שלוש שנים, האחריות לתיקון ליקויים לא מוטלת על הקבלן באופן אוטומטי, ועל הקונה להוכיח כי מקור הפגם הוא בתכנון, בעבודה או בחומרים לקויים שאינם בהתאם לתקנים או למפרטים מקובלים. 

הגנה על רוכשי דירות מקבלן באמצעות מתן בטוחות

קבלן המוכר דירה חדשה, מחויב למסור לרוכש בטחונות לצורך הבטחת ההשקעה עד להשלמת רישום הזכויות. הבטוחות השכיחות הן מתן ערבות בנקאית ורישום הערת אזהרה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.