השבת החצר המשותפת לקדמותה
דרגו את המאמר |
|
התובע, דייר בבית מגורים משותף בעיר בני ברק, הגיש תביעה למפקחת על רישום המקרקעין בפתח תקוה, כנגד בעלי זכויות בבניין, למתן צו עשה, במטרה להשיב את החצר המשותפת בבניין למצבה הקודם.
התובע ביקש להסיר את הגדרות שבנו הדיירים במטרה לספח לעצמם חלקה ולנתק לאלתר את אספקת המים המשותפת, אשר משמשת את הנתבעים לצרכיהם הפרטיים ומחייבת את כלל הדיירים בצריכה משותפת.
הדיירים משתמשים בברז המשותף למילוי בריכות פרטיות
התובע טען, כי הנתבעים, ביצעו שינויים מהותיים ברכוש המשותף, הם הקימו גדרות, פרצו פתחים בקיר החזית של החצר המשותפת ובנו גרמי מדרגות, המובילים מהחצר אל הדירות הפרטיות שלהם.
וכן, התחברו באופן פירטי למערכת ההשקיה המרכזית של הבניין. התובע טען, כי הדיירים משתמשים בברז המים המשותף לצרכים אישיים, כגון: ניקוי הדירות והמרפסות, השקיית עציצים ואפילו מילוי בריכות פרטיות.
השינויים במבנה נערכו לפני ארבעים שנה על ידי משרד הביטחון
הנתבעת הראשונה טענה להגנתה, כי העילה לתביעה היא סכסוך שנמשך שנים רבות בין הצדדים. היא טענה כי לא ביצעה בדירתה או מחוצה לה שום שינוי במבנה, והדירה נמצאת בדיוק במצב בו היתה כשרכשה אותה.
לטענתה, המדרגות, הגדר והפתח בקיר החיצוני אל דירתה מהחצר, נעשו לפני כארבעים שנה על ידי משרד הביטחון, טרם רכש התובע את דירתו בבניין, לכן הטענה כלפיה צריכה להידחות בשל ההתיישנות. הנתבעת הוסיפה, כי החצר בבעלות העירייה ואינה בגדר הרכוש המשותף של בעלי הדירות.
הנתבעים הציבו בחצר גדרות ובנו משטחי בטון
הנתבע השני אשר נגדו נטען כי הוא תפס בעלות על חזקה מהחצר המשותפת ותחם אותה בגדר רשת, לא הגיש כתב הגנה ולא סיכם את טענותיו בכתב.
בעקבות הטענות השנויות במחלוקת, עובדת בכירה לדיור במשרד הביטחון, הגיעה לביקור בבניין המדובר ונכחה כי בין דיירי הבית שוררת מערכת יחסים טעונה במיוחד. ודיווחה כי הנתבעים אכן, הציבו גדרות בחצר המשותפת, בנו משטחי בטון, והציבו בה ריהוט פרטי.
הדירים רשאים לעשות שימוש סביר והוגן ברכוש המשותף
הבית רשום בפנקס הבתים המשותפים כבית משותף, ומניסוח הרישום עולה כי בבניין 38 חלקות משנה והחצר כולה מהווה רכוש משותף, בניגוד לטענתה של הנתבעת שמסרה כי החצר בבעלותה של עיריית בני ברק. לכן, לפי הוראות חוק המקרקעין, בעלי הזכויות רשאים לעשות שימוש סביר בחצר המשותפת, בלבד שהשימוש לא מונע מהדיירים האחרים לעשות שימוש דומה.
הנתבעים לא קיבלו את הסכמתם של יתר השכנים לבנות בחצר
מצב בו בעל דירה תופס חזקה בחלק מחצר הבית, ומוציא חלקים מן הרכוש המשותף לצמיתות, מחייבת את הסכמתם של כל בעלי הזכויות והיא חייבת להיות ברורה ומפורשת. במקרה זה, לא הוכח כי ניתנה הסכמה לנתבעים ולא התקבלה החלטה בפורום אספת הדיירים. לכן הקמת הגדרות בחצר משותפת מהווה השתלטות אסורה על הרכוש המשותף, ומונעת משאר הדיירים לעבור ולהשתמש באופן חופשי בחצר.
התביעה התקבלה באופן חלקי ונקבע כי הגדרות יוסרו תוך חודש ימים
המפקחת על רישום המקרקעין חייבה את הנתבעים להסיר את הגדרות ולאפשר מעבר בחצר המשותפת. את הטענה לגבי בניית גרם המדרגות באופן לא חוקי, לא הצליח התובע להוכיח, לכן היא נדחתה.
כמו כן, המפקחת אסרה על השימוש בברז המים המשותף לצרכים אישיים וקבעה כי נציגות הבית מוסמכת לפרק אותו ולהתקין ברז שיהיה מצוי רק ברשותה.