סכסוך שכנים בעקבות התקנת מעלון נגישות
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
בית המשפט דן בתביעתם של דיירים הגרים בבתים סמוכים בחיפה, אשר הגישו ערעור על החלטת הוועדה המחוזית, בעקבות מתן אישור להתקנת מעלון נגישות עבור דיירים מבוגרים.
המעלון תוכנן להיבנות על גרם המדרגות החיצוני, באחד מהבניינים המשותפים. הערעור הוגש על ידי הדיירים, בטענה כי המעלון נוגד את תכנית הבנייה ועלול לגרום למפגעי רעש ובטיחות ולפגיעה בפרטיותם.
המעלון יקל על המבוגרים את הטיפוס בשביל המדרגות
הבלוק המשותף בשכונה החיפאית מחולק לארבעה בניינים, שנים מהם פונים לחזית, והשנים הנוספים עורפיים ומצויים במדרון תלול. הגישה אל הבתים האחוריים נעשית דרך שביל בן 44 מדרגות, שעובר בין הבתים המשותפים. בבתים האחוריים גרים גם אנשים מבוגרים ובעלי מוגבלויות פיזיות, שהתארגנו יחד וביקשו להתקין מתקן שיקל עליהם את הירידה והעלייה בשביל המדרגות והדרך שלהם להגיע אל בתיהם תהיה נוחה ונגישה יותר.
הוועדה המקומית אשרה את ההתקנה, אך עוררה את זעמם של יתר השכנים
ראשית בקשו הדיירים המבוגרים להתקין מדרונית, שהיא קרונית הנעה על פסי מתכת, אך בקשתם נדחתה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבניה. לאחר שבקשתם נדחתה, הם הגישו בקשה נוספת, הפעם למתן היתר להקמת מעלון, שהוא מעין ספסל מתקפל, הנע על גבי פסי מתכת בצמוד למעקה השביל.
הבקשה אושרה על ידי הוועדה המקומית. הוועדה הדגישה כי לא מדובר בתוספת שטח, אלא במתקן המוכר בדין, שהתקנתו אינה מהווה תוספת בנייה ואין צורך בתכנית, אשר תקבע את האפשרות להתקנתו.
ההחלטה עוררה את התנגדותם של הדיירים הנוספים, והם פנו לוועדת ערער. לאחר שוועדת הערער המחוזית דחתה את בקשתם של הדיירים המתנגדים, הם הגישו עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים.
השכנים טוענים כי המעלון ירעיש ויפגע באיכות חייהם
העותרים טענו כי אין לאשר את הקמת המעלון מבלי שקיימת הוראה בתכנית המתאר. לדעתם, המעלון מהווה סטייה ניכרת מהתכנית, שאין להתירה, מאחר ומדובר בבניה במרווחים. העותרים הוסיפו כי המתקן מהווה סכנה בטיחותית, התקנתו תפגע בפרטיות הדיירים ואף תפריע למנוחתם בשל מטרדי רעש.
בית המשפט דחה את העתירה וקבע כי ניתן להתיר את הקמת המתקן. בפסיקתו הוא הסתמך על החלטות הוועדה, שערכה בדיקה אקוסטית, ומצאה כי בעקבות ההתקנה, לא תהיה פגיעה משמעותית בעותרים. בשאלה האם ההיתר המבוקש תואם את תכנית המתאר או לא, הוא הסתמך על החלטת הוועדה המקומית ועל ועדת הערר, אשר שניהם סבורים, כי גם אם מתן היתר להקמת המתקן אינו תואם את תכנית המתאר, אין מניעה לתת אישור לבקשתם של דיירים מבוגרים ובעלי מוגבלויות פיזיות, המעוניינים להגיע ולצאת מביתם בדרך קלה יותר.
על מנת לשמור על שכנות טובה יש לנהוג בסובלנות ולכבד את האחר
בית המשפט הוסיף, כי דיירים החיים במשותף, צריכים לעשות לעיתים וויתורים, לטובת האוכלוסייה המבוגרת שגרה ביניהם. השכנים צריכים לכבד את הזולת ולהירתם לטובתם של המבוגרים והמוגבלים, המתקשים בהליכה במדרון ונזקקים לתמיכה פיזית, בכל פעם שהם רוצים לצאת מהבית.
כאמור, העתירה נדחתה ובית המשפט חייב את העותרים בתשלום הוצאות משפט בסך 10,000 ₪ לוועדות הערר, ובסך 5,000 ₪ לכל אחד מהמשיבים.