ביטול עסקת מתנה במקרקעין, האם אפשר להתחרט?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עסקת מתנה במקרקעין מתייחסת להעברת נכסים בתוך המשפחה הגרעינית מבלי שתשולם עבורם כל תמורה, לא בכסף ולא בטובת הנאה. אם תועבר איזושהי תמורת הנכס, אף קטנה, עסקה זו לא תיחשב כמתנה. דרך הקניית זכות בעלות במקרקעין מוסדרת בחוק המקרקעין, לכן היא טעונה רישום בטאבו, כך שעסקה שלא הושלמה ברישום אינה נחשבת כהתחייבות לבצעה.
העברה ללא תמורה נחשבת בחוק מיסוי מקרקעין לעסקה במקרקעין לכל דבר ועניין, ואף לעסקה זו מוענק בהתקיים תנאים מסוימים פטור ממס שבח ופטור חלקי ממס רכישה. אולם בעסקה בין אחים, ההגדרה לקרוב משפחה לעניין מס רכישה שונה מההגדרה לקרוב בעניין מס שבח, כך שקרוב לעניין מס הרכישה אינו בהכרח קרוב לעניין מס השבח.
סעיף 5 לחוק המתנה
חוק המתנה שנחקק בשנת 1968 מסדיר את הכללים החלים בעניין עסקת מתנה. סעיף 5 לחוק קובע כי התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב. כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי הנותן לחזור בו ממנה, אם ויתר בכתב על רשות זו. נוסף על כך, רשאי הנותן לחזור בו מהתחייבותו אם הייתה החזרה מוצדקת בהתנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן משפחתו או בהרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן.
סעיף 5 לחוק המתנה קובע את התנאים שלפיהם רשאי המעניק לחזור בו מהמתנה. לפי סעיף זה, כל עוד העסקה לא נרשמה, המעניק רשאי לחזור בו, ואף אינו נדרש לתת טעם או סיבה לחזרה מהמתנה. התנאי הראשון הוא שהמקבל לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, כלומר מצבו לא נפגע כתוצאה מביטול ההתחייבות.
התנאי השני, הוא שהמעניק לא ויתר בכתב על זכותו לחזור בו מהענקת המתנה. עם זאת, נותן המתנה רשאי לחזור בו מהתחייבותו בשל התנהגות מחפירה של המקבל, כלפיו או כלפי בן משפחתו. כלומר במקרה שהאדם המיועד לקבל את הזכויות במקרקעין מתנהג בצורה בוטה ופוגעת כלפי נותן או כלפי בני משפחתו, רשאי הנותן לבטל את התחייבותו.
כמו כן, במקרה שחלה הרעה ניכרת במצבו הכלכלי של המעניק הוא יכול לחזור בו, אולם זכות החזרה עומדת כל עוד לא נמסרה המתנה, זאת כדי לאזן בין הצורך להגן על המעניק לבין הצורך להבטיח את וודאות הקניין.
ביטול עסקה לאחר רישום בטאבו
לאחר השלמת העברת הזכויות ורישום העסקה בטאבו, נדרשים טעמים כבדי משקל כדי לבטל את עסקת המתנה. לאחר הרישום ניתן לבטל את המתנה עקב טעות, הטעייה, עושק או פגם אחר שנפל בעסקה.
כדי לבטל את העסקה לאחר הרישום, יש להגיש תביעה משפטית מתאימה. לאחר הגשת כתב התביעה בידי מי שהיה אמור לקבל את הזכויות בנכס, נדרש המעניק שחזר בו להגיש כתב הגנה, ויקבע דיון קדם משפט, שבמסגרתו יברר בית המשפט מהן המחלוקות בין הצדדים העומדות לדיון, ויקבע את סדרי הדין. בהמשך, יתקיימו דיוני הוכחות שבהם יחקרו בחקירות נגדיות עדי הצדדים, ולאחר מכן יכריע בית המשפט בעניין ויינתן פסק הדין.