הגשת בקשה לביטול צו הריסה מנהלי, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בקשה לביטול צו הריסה מנהלי ניתן להגיש כאשר הבנייה חוקית ואין הצדקה להריסת המבנה שבגינו הוצא הצו, או כאשר הצו אינו נדרש לצורך מניעת עובדה מוגמרת, או אם נפל פגם בהחלטת הרשות המקומית להוציא את הצו, אשר מבטל את תוקפו.
באילו מקרים ניתן צו הריסה?
הרשות המקומית רשאית להוציא צו הריסה למבנה שחרג או נבנה ללא היתר, כדי להתמודד במהירות עם בנייה בלתי חוקית, ולמנוע את השלמת הבנייה והיותה עובדה מוגמרת. סעיף 238א לחוק התכנון והבניה עוסק במתן צו הריסה מינהלי. על פי סעיף זה, כאשר הוקם בניין חורג, לרבות ללא היתר או בסטייה מהיתר או מתכנית, או הוחל בהקמתו, רשאי יושב ראש הוועדה המקומית להורות כי הבניין, או חלק ממנו ייהרס, יפורק או יסולק.
חוות דעת מנומקת של מהנדס
כדי להוציא צו הריסה, יש צורך בהגשת חוות דעת מנומקת חתומה ביד מהנדס הוועדה המקומית או מהנדס הרשות המקומית או מהנדס אחר או אדריכל, שאחד מהם הסמיכו לכך, המציינת כי על פי הידוע לו, הבניין או חלק ממנו הוקם ללא היתר או שהוא חורג, וכי לא הסתיימה הקמת הבניין או שהסתיימה לא יותר משישים ימים לפני יום הגשת התצהיר, וכי ביום הגשת התצהיר, אין הבניין שלגביו מבוקש הצו מאוכלס, או שהוא מאוכלס במשך תקופה שאינה עולה על חודש ימים.
ביטול צו הריסה מינהלי
סעיף 238 (ז) לחוק עוסק בביטול צו הריסה מינהלי, וקובע כי אדם הרואה עצמו נפגע על ידי צו הריסה רשאי לבקש מבית המשפט לבטל אותו. הגשת הבקשה לא תתלה את תוקפו של הצו אלא אם בית המשפט נתן צו זמני לעיכוב ביצועו של הצו.
בית המשפט רשאי לתת צו זמני במעמד צד אחד, אם שוכנע כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין, ובתנאי שתוקפו לא יעלה על 15 ימים, ואולם לאחר שבית המשפט קיים דיון במעמד הצדדים, הוא רשאי להאריך את תוקפו של הצו הזמני לתקופות נוספות. בית המשפט לא יבטל את הצו אלא אם הוכח שהבנייה שבגינה ניתן הצו בוצעה כדין או שביצוע הצו אינו דרוש לשם מניעת עובדה מוגמרת.
הגשת בקשה לביטול בתוך שלושה ימים
בעל נכס שהוצא נגדו צו הריסה מנהלי, רשאי לפנות אל בית המשפט לעניינים מקומיים ולהגיש בקשה לביטול הצו, או לבקש לדחות את הפעולה הננקטת נגדו. חובת ההוכחה מוטלת על בעל הנכס והוא נדרש לפעול במהירות האפשרית לפני שיהיה מאוחר מדי, עד שלושה ימים ממועד קבלת הודעה על הוצאת הצו.
את הבקשה ניתן להגיש אם מתקיים לפחות אחד מהמקרים הבאים: האחד, הבנייה שבגינה הוצא הצו חוקית - בניגוד לחוות דעת המהנדס. השני, קיימת הוכחה שביצוע הצו אינו דרוש לצורך מניעת עובדה מוגמרת. והשלישי, נפל פגם בצו המנהלי המבטל את תוקפו. לאחר בחינת המקרה, רשאי בית המשפט על פי שיקול דעתו, להורות על עיכוב הביצוע לתקופה קצרה, על ביטול הצו או על דחיית הבקשה.