הנחה משמעותית מהמדינה לבעלי דירות בפינוי בינוי
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת פרויקט פינוי בינוי, הדיירים המפונים מקבלים בסופו של ההליך דירה חדשה אבל בהתאם לכך ההוצאות עולות, לרבות עלויות הארנונה ודמי ניהול הבניין המחודש. חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית שנחקק לפני כשנה, מציע פתרון לעליות הארנונה ולדמי ניהול הבניין, באמצעות מתן הנחות משמעותיות לדיירים המפונים.
הפרויקט מתבצע בהתאם להחלטת משרד הבינוי והשיכון בבתים משותפים. במסגרתו, על שטח קרקע שבו מפונים התושבים, נהרסים בתי המגורים ובמקומם נבנים בניינים חדשים, וכדי להתחיל בפרויקט פינוי בינוי דרושה הסכמת כל בעלי הדירות בבית משותף.
הטבות לדיירים במסגרת פינוי בינוי
למשרד הבינוי והשיכון יש סמכות להכריז על שטח כעל מתחם פינוי בינוי והמסגרת החוקית לכך היא סעיף 33א' לחוק התכנון והבניה משנת 1965, וחוק פינוי ובינוי משנת 2006 שנועד לסייע להתמודד עם סירובם של דיירים להתפנות במסגרת הפרויקט, כאשר רוב הדיירים בבניין מסכימים לפינוי. מטרת המדינה בפינוי בינוי היא לשפר את חיי החברה ואת נראות העיר ולא לגרום לבעלי הדירות, תוך הריסת הבניין ובנייתו מחדש, למכור את הנכסים עקב מעמסה בהוצאות.
כדי לעודד פרויקטים של פינוי בינוי, במסלול הרשויות המקומיות ובמסלול היזמים, קידם משרד הבינוי והשיכון הטבות והנחות במספר תחומים, לרבות פטור ממס שבח, מס רכישה ומע"מ על שירותי הבנייה, פטור מתשלום דמי היתר, פטור מהיטל השבחה למגורים, פטור מהיטל השבחה למגורים במסלול היזמים והנחות בארנונה ודמי ניהול.
הנחות בארנונה ודמי ניהול בית משותף
השינוי בחוק מתייחס בין היתר למתן הנחה בדמי הארנונה לדיירים המפונים במסגרת הפרויקט לתקופת הביניים. בהתאם לתקנות החדשות, הרשות המקומית רשאית להעניק הנחה בגובה דמי הארנונה, המחושבת לפי הפרש השטחים שבין הדירה המקורית והדירה העתידית למשך ארבע שנים.
סעיף 17 בחוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, משנת 2016, מתייחס להנחה בארנונה. סעיף זה קובע כי שר הפנים יקבע תנאים אשר בהתקיימם מחזיק בדירת מגורים בבית משותף, שהוא בעל זכויות בדירה בבית שנהרס במסגרת המיזם, בתמורה לדירה הקודמת שבה התגורר טרם הריסתו, יהיה זכאי להנחה של 100% בתשלומי ארנונה.
ההנחה מיועדת עבור דירה אחת בלבד, עבור שטח השווה להפרש שבין השטח החייב בארנונה בדירה ובין השטח שעבורו חויב המחזיק בארנונה בדירת המגורים הקודמת, לפני מכירת הזכויות בה, עד תום חמש שנים מהמועד הראשון שבו ניתן להטיל מס ארנונה על הדירה.
כמו כן, שר הפנים יקבע תנאים אשר בהתקיימם לא תחול על מחזיק בדירת תמורה העלאה בתשלומי הארנונה בשל שינוי התעריף החל על האזור שבו נמצא הנכס, לרבות בשל שינוי סוג, סיווג או תת-סיווג הנכס, בנוגע לדירת תמורה אחת בלבד, עד תום חמש שנים מהמועד הראשון שבו ניתן להטיל ארנונה על דירת התמורה.
סעיף 19 לחוק מתייחס להוצאות בבית משותף, סעיף זה קובע כי על אף האמור בסעיף 58 לחוק המקרקעין, בעל דירת תמורה בבית משותף מחודש לא יהיה חייב בהוצאות ניהול ותחזוקה של הרכוש המשותף לתקופה של חמש שנים מהמועד שבו קיבל לחזקתו את דירה, וכל עוד הוא מתגורר בדירה, בסכום העולה על הסכום שבו השתתף בהוצאות לפני הריסת הבית המשותף, זאת בתנאי שבמועד שבו קיבל לחזקתו את דירת התמורה הוא הגיע לגיל פרישה, דירת התמורה היא דירתו היחידה והוא מקבל גמלה מביטוח לאומי לפי חוק הבטחת הכנסה.