כיצד מתבצע רישום זכויות ברכישת דירה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הטאבו - לשכת רישום המקרקעין, הוא בדיקה ראשונית בעסקת מכר שמטרתה לוודא כי הרישום הקיים בלשכה תואם למה שמסר מוכר הנכס מבחינת שטח, שימוש בשטח, ותב"ע בכלל. בטאבו ניתן לקבל את תעודת הזהות של הנכס, כדי שלא יהיה מצב שהדירה לא תהיה רשומה על שם המוכר, או חריגות בנייה, נכס שלא מוגדר כדירה, מחסן במקום דירת מגורים ועוד.
את נסח הטאבו ניתן להשיג באינטרנט, לפי מספר גוש, חלקה, מספר תת חלקה. כאשר את הפרטים הרלוונטיים יש לקבל מהמוכר או לחפש באתרי לשכות הטאבו, ברשויות המקומיות ועוד. לפני שמתחילים בבדיקה חשוב לוודא כי כתובת הנכס תואמת את מספרי הגוש והחלקה הרשומים בנסח הטאבו.
נסח מרוכז מפרט מידע רישומי של כל בעלי הנכסים בבניין המשותף לעומת נסח רגיל שמספק מידע רישומי רק של הדירה הנרכשת. ניתן להשיג גם נסח היסטורי המספק מידע רישומי של כל שרשרת הבעלות שהדירה עברה מאז שנרשמה בטאבו ועד הפקת הנסח.
בנסח טאבו מופיע תיאור הנכס, המפרט האם מדובר בדירה, בית פרטי, מסחרי, מחסן או נכס המיועד לשימוש אחר, וכן קומה, שטח, חלקים משותפים ועוד. מופיעה שורת בעלות שם ותעודת זהות ושם המוכר כבעלים או כחוכר. חשוב להדגיש כי אם המוכר רשום כחוכר הוא קיבל זכות ל-49 או 99 שנה ולא קיבל בעלות מלאה. בנוסף מופיעים הצמדות על הנכס, כגון: גינה, מחסן וחניה.
הערת הזהרה בנסח טאבו מעידה על התחייבות בכתב של בעל הזכויות לעשות בנכס עסקת מכר, או התחייבות להימנע מלעשות בו עסקה. מטרתה להזהיר את הרוכשים הפוטנציאליים כי קיימת התחייבות מצד המוכר לעשות עסקה עם קונים אחרים, או להימנע מביצוע העסקה, באמצעות עיון בנסח הטאבו, הפתוח לכלל ציבור.
רישום הזכויות בטאבו כבעלים
השלב האחרון בעסקת מכר הוא רישום זכויות בעלות בדירה אשר במסגרתו מועברות הזכויות של המוכר על שם רוכש הדירה. אם רכישת הדירה מומנה באמצעות הלוואת משכנתא, תירשם גם משכנתא לטובת הבנק למשכנתאות במועד רישום הזכויות.
המועד לרישום הזכויות על שם הקונה נעשה לאחר התשלום ומסירת החזקה בדירה לקונה. במעמד תשלום יתרת התמורה ומסירת החזקה נמסרים לרוכש המסמכים הדרושים לשם העברת הזכויות בדירה ואולם ברוב המקרים לא נמסרים כל האישורים הדרושים לצורך העברתן הקונה, כגון: אישור מס שבח, פטור מתשלום מס שבח, היטל השבחה וכדומה.
ביצוע רישום בטאבו מתבצע לאחר תשלום יתרת התמורה, באמצעות עורך דין מומחה בתחום המקרקעין, המייצג את הרוכש, על ידי מסמכים שהועברו אליו על ידי עורך הדין המייצג את המוכר. לצורך העברת הזכויות יש להמציא בקשה לרישום מקרקעין חתומה על ידי המוכר, שטרי מכר חתומים על ידי שני הצדדים, ייפוי כוח, אישור מס שבח ואישור עירייה בתוקף המופנה לרשם המקרקעין, אישור מס רכישה, בקשה לרישום מקרקעין ובמקרה הצורך גם שטרי משכנתא.
רישום הזכויות בלשכת רישום המקרקעין מופקד לרישום ומבוצע בתוך מספר ימים. לאחר ביצוע הרישום, שטרות המכר החתומים מחוזרים על ידי לשכת רישום המקרקעין לידי עורך הדין של הקונה, וכך הוא יכול לוודא כי הרישום אכן בוצע והוא רשום כעת כבעל הזכויות בטאבו.