www.what2do.co.il

תיקון 3 א` לתמ``א 38 – מה המשמעות?

דרגו את המאמר

תיקון 3 א` לתמ``א 38 – מה המשמעות?

תמ"א 38 מעניקה זכויות בנייה למבנים שההיתר לבנייתם ניתן לפני ינואר 1980, אשר נקבע לגביהם על ידי מהנדס שיש לחזקם, כדי שיהיו עמידים בפני רעידות אדמה בלא התמוטטות ובלא סיכון חיי אדם. התכנית המקורית מעניקה למבנים קטנים, ששטחם פחות מ- 400 מ"ר וגובהם אינו עולה על שתי קומות, זכויות בנייה מצומצמות יותר, לצורך כיסוי חלקי של עלויות החיזוק.

 

תמ"א 38 מאפשרת להוסיף למבנה מגורים יחידות דיור חדשות ולהרחיב דירות קיימות. במסגרת זכויות בנייה ניתן לסגור קומת עמודים, להקים שתי קומות נוספות למבנה או אגף חדש בשטח כולל של שתי קומות טיפוסיות, להקים קומה חלקית על גג מבנה, להוסיף מעלית ולהרחיב דירות קיימות בשטח של עד 25 מ"ר לכל דירה.

 

זכויות בנייה נוספות על הזכויות שהוענקו בתמ"א 38

 

תיקון 3 א' במסגרת תמ"א 38, קובע שיטת מדרג לחישוב זכויות בנייה במסלול הריסה ובנייה מחדש מכוח תמ"א 38/2. התיקון קובע את גבולות הגזרה של זכויות הבנייה המותרות, ומשפיע גם על אלמנטים מיסויים, משפטיים, עסקיים ועוד.

 

מטרת התיקון היא לשנות את התכנית העיקרית בעניין תוספת זכויות בניה למבנים המיועדים למגורים שניתן להתיר כתמריץ לחיזוק, באופן שונה באזורים שונים של הארץ, וכן, מתן הנחיות לגבי היבטים ההנדסיים של תוספת בניה במבנים קיימים, קביעת הסדרים תכנוניים לתוספת זכויות בניה במגרשים שלא טעונים חיזוק ותוספת מרחבים מוגנים.

 

במסגרת תיקון 3 מוענקות זכויות בנייה נוספות על הזכויות שהוענקו בתמ"א 38, ואף ניתנות הקלות לביצוע הריסה ובנייה מחדש של מבנים. התיקון מאפשר להעביר זכויות בנייה למגרשים אחרים, במטרה לעודד את בעלי הזכויות ליישם את התכנית.

 

הריסה מוחלטת של בניינים ישנים

 

התיקון בחוק מאפשר הריסה מוחלטת של בניינים ישנים, כמו במסגרת פרויקט פינוי בינוי, ובנייה מחודשת של מבנים תוך שימוש בזכויות הבנייה שניתנו על פי התכנית המקורית, בניגוד לתכנית התמ"א הרגילה, שמציעה חיזוק מבנים קיימים תוך הגדלת שטח הדירות או הוספת קומות. ההבדל המשמעותי ביותר בתיקון 3 א' לתמ"א 38, הוא הרחבת זכויות הבנייה. בתכנית המקורית ניתן היה להוסיף עוד קומה אחת למבנה ולהגדיל את שטח הדירות הקיימות ב-25 מ"ר לכל היותר, ובעקבות התיקון ניתן להוסיף עד שתי קומות וחצי.

 

היתרי הבניה מאפשרים לנצל את הזכויות שניתנות בהתאם לתמ"א 38, ניתנים מכוח התכנית עצמה, ולא לפי תב"ע. לפיכך העירייה או הרשות המקומית לא יגבו היטל השבחה עבור השבחת הנכס. כמו כן, זכויות הבנייה שיקבל היזם מבעלי הדירות לא יחויבו במס שבח, לרבות זכויות הבנייה הנוספות על הגג אשר עד כה חל עליהן מס שבח, מאחר שלא נמכרו מכוח התמ"א אלא מכוח התב"ע.

 

כמו כן, טרם חוקק תיקון 3, ניתן היה לבצע פרויקט תמ"א רק עבור בניינים בשטח של 400 מ"ר לפחות עם שתי קומות, אולם לאחר התיקון ניתן לבצע את החיזוקים ולקבל את ההטבות גם עבור מבנים בעלי קומה אחת או עם שטח הקטן מ-400 מ"ר, ואף ניתן להעביר את זכויות הבנייה למגרש אחר, כל עוד הקבלן של התמ"א עומד בתנאים מסוימים כגון סיום עבודות החיזוק והעברת הזכויות למגרש ריק בלבד.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

מהו שמאי מקרקעין מוסמך ומהן חובותיו?

שמאי זה, במידה והינו מקצועי ומוסמך, ניחן בשליטה בתחום המפות, האדריכלות, הנדל"ן, חומרי הבנייה (ואיכותם), מצב השוק הרלבנטי ודיני המקרקעין. 

רכוש משותף, מהו?

רכוש משותף, מהו?

מהו הרכוש המשותף? כיצד יש להתנהל מולו ומהי משמעותו של סעיף 52 לחוק המקרקעין? 

איך בוחרים קבלן לתמ"א 38?

בחירת הקבלן אשר יבצע עבור הדיירים והנכס את עבודות החיזוק הינה נושא מורכב... 

היבטים על תמ"א 38 ביוזמת הדיירים

האם דיירים יכולים מיוזמתם להרים פרויקט של תמ"א 38? להלן מאמר קצר אשר סוקר את ההיבטים השונים בעניין זה... 

הוקם מאגר שמאים לפרויקט פינוי בינוי

בעקבות המחאה, הוקם מאגר שמאי מקרקעין לשיפור השירות הציבורי בנוגע לפרויקט פינוי בינוי... 

מהו תיקון 2 בתמ"א 38?

התיקון השני לפרויקט תמ"א 38 קובע כי במקום לחזק בניין ישן נגד רעידות אדמה, ניתן להרוס אותו ולהקים במקומו מבנה חדש, תוך שמירה על כל זכויות הבנייה שניתן היה לקבל בפרויקט תמ"א 38. 

מהן זכויות דיירים בפינוי בינוי?

במסגרת פינוי בינוי נהרסים מבנים קיימים ונבנים בניינים חדשים במקומם. תמורת הפינוי מקבלים בעלי הדירות בבניין שנהרס נכס חדש ויוקרתי, ללא השקעה כספית מצדם. 

תיקון 3 א' לתמ"א 38 – מה המשמעות?

תיקון 3 א' לתמ"א 38 מעניק תמריץ לחיזוק מבנים ישנים, באמצעות תוספת זכויות של עד חצי קומה, ללא בניית יחידות דיור חדשות, ועוד תוספת של קומה באזורים שאינם אזורי הביקוש.  

תמ"א 35, מה הוראות התכנית?

תמ"א 35 היא תכנית לפיתוח ובניית המדינה תוך שמירה על שטחים פתוחים ורציפים, והגנה על הטבע, החקלאות והנופים של המדינה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.