איחור במסירת דירה מקבלן על פי תיקון מספר 5 בחוק המכר
דרגו את המאמר |
|
מטרת חוק המכר משנת 1973 היא להסדיר את נושא מכירה ורכישת דירות מקבלן תוך שמירה על זכויותיו של הרוכש. בשנת 2011, נערך תיקון לחוק המכר. התיקון עוסק במתן פיצויים בשל איחור במסירת דירה והפרת הסכם מכר, וקובע כי אם העיכוב לא עולה על 60 ימים, הרוכש לא זכאי לפיצוי. אך במצב של איחור מעל 60 ימים, הוא זכאי לקבל פיצוי עבור כל יום שבו איחר הקבלן, החל מהיום הראשון לאיחור.
על פי סעיף 5 בחוק, במקרה של איחור בן 60 ימים של רכישת דירה מקבלן, מתום המועד הקבוע לכך בהסכם מכר, שבו לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה, זכאי הקונה לפיצויים ללא הוכחת נזק, עבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד שנקבע בחוזה ועד לתאריך מסירת הדירה, או לפיצויים בסך שהוסכם עליו בחוזה בשל איחור במסירת הדירה.
פיצויים מוגדלים עבור כל חודש של איחור
סכום הפיצויים יהיה שווה לדמי שכירות של דירה הדומה בגודל ובמיקום שלה, פי אחד וחצי, עבור התקופה שהחלה במועד החוזה והסתיימה בחלוף שמונה חודשים מאותו מועד. בתקופה שתחילתה תשעה חודשים לאחר המועד המוסכם, הפיצויים יהיו פי אחד נקודה עשרים וחמש. מועד תשלום הפיצויים הוא בסוף כל חודש עבור אותו חודש והפיצויים בעד שישים הימים שתחילתם במועד החוזה ישולמו בתום אותם שישים.
יחד עם זאת, הצדדים רשאים להסכים במסגרת הסכם מכר, כי תשלום הפיצויים לא יחולו על איחור במסירת דירה שנגרם עקב נסיבות שאינן בשליטת המוכר ושהסיכון להתרחשות הנסיבות ותוצאותיהן אינו מוטל עליו, כגון איחור עקב כוח עליון או עקב נסיבות מוצדקות, כמו למשל: אסון טבע, מצב ביטחוני, צווים ממשלתיים וכדומה. איחורים בנסיבות אלה אינם מוגדרים בזמן ומאפשרים לקבלן לאחר ללא הגבלה.
גובה הפיצויים לפי הסכום הגבוה יותר
על פי התיקון בחוק, גובה הפיצויים הוא בהתאם לסכום הגבוה יותר, כך שבמקרה שהוסכם בין המוכר לרוכש בהסכם המכר על פיצוי גבוה יותר לעומת החוק, אז הפיצוי שנקבע בחוזה יחול. כך גם, לגבי מקרה שבו הפיצוי שנקבע בחוזה נמוך יותר מהחוק, אז הפיצוי ישולם בהתאם לחוק.
הרוכש יקבל את הפיצויים לפני מועד המסירה
הפיצויים הקבועים ישולמו בתום כל חודש עבור אותו חודש, ולא כפי שהיה נהוג בעבר לציין בחוזה כי הפיצוי ישולם רק במועד המסירה בפועל. כך גם לגבי הפיצויים עבור איחור של שישים הימים הראשונים, שתחילתם במועד הקבוע בחוזה, גם הם ישולמו בתום שישים הימים ולא במועד המסירה בפועל.
מהן הנסיבות שאינן בשליטת הקבלן?
למרות התיקון בחוק, המוכר והרוכש רשאים אך אינם חייבים להסכים במסגרת הסכם מכר כי חובת הפיצוי לא תחול על הקבלן במקרה של איחור במסירה שנגרם כתוצאה מנסיבות שאינן בשליטתו ושהסיכון להתרחשותן ולתוצאותיהן אינו מוטל עליו.
נסיבות שאינן בשליטה יכולות להיות: השפעה של כוח עליון כמו אסון טבע, שביתה או השבתה כללית במשק הגורמת למחסור בעובדים ובכוח אדם, מצב ביטחוני שאינו מאפשר עבודה שוטפת כמו בעת מלחמה ופעולות איבה וטרור, מצב חירום שמוביל לגיוס כללי, מחסור בחומרי בנייה, בבעלי מקצוע או בפועלים, הוראות חיקוק, צווים ממשלתיים, גשם, אש, רעידת אדמה וכדומה.