חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?
דרגו את המאמר |
|
לפני שחותמים על חוזה שכירות לבית עסק חשוב לוודא כי האדם שמציג עצמו כמשכיר הוא אכן בעל הנכס או מורשה חוקי להשכירו. לאחר שסוגיה זו התבררה, באמצעות בדיקה ברישום בטאבו, יש לבצע בדיקה מעמיקה של החלל ותכולתו באמצעות אנשי מקצוע מתאימים, כמו שמאי, מהנדס, אדריכל וכדומה.
אישורים להפעלת העסק מגורמים שונים
יש לבדוק ברשות המקומית כי ניתן לקבל עבור הנכס אישור להפעלת עסק ואישורים מגורמים שונים בהתאם לסוג הפעילות הרצויה. לדוגמה, אם מדובר בעסק בתחום המזון, נדרשים אישורים ממשרד הבריאות, ממכבי אש ומהמשטרה. לאחר שנמצא החלל שמתאים מבחינת מיקום וגודל, יש להגדיר את מטרותיו הספציפיות של הנכס כדי למנוע טעויות יקרות, כגון: השכרת שטח פרטי לצורכי עסקים, טענה להפרת הסכם השכירות או הסתבכות עם הרשויות ודרישה לפינוי מושכר.
ברוב המקרים שבהם אדם מחליט לפתוח עסק חדש, הוא בדרך כלל לא יודע מה יעלה בגורלו ולכן לא מעוניין להתחייב לתקופה ארוכת טווח. בנסיבות אלה רצוי לעגן את הזכויות כך שניתן יהיה לסיים את החוזה טרם המועד המוסכם, אך בנוסף כדאי להכניס להסכם אפשרות להארכתו על פי הודעה מטעם השוכר, בהתאם לצרכים ולהסכמת הצדדים. בתקופת שכירות שעולה על חמש שנים, יש להירשם במשרדי רישום המקרקעין, כדי להגן על זכויות השוכר במהלך התקופה, מפני פינוי, מכירת הנכס או מפני כל שינוי אחר.
איך לא להישאר כבולים ומנועים מלערוך שינויים בנכס?
כדי להשתחרר מחוזה שכירות לעסק במידת הצורך מומלץ להותיר פתח מילוט, כדי לא להישאר כבולים וכדי לבצע שינויים. ניתן לבצע פתחי מילוט באמצעות הסכמה בין הצדדים על שוכר חלופי שיוכל להיכנס לנכס באותם התנאים, או שוכר משנה שיוכל לשכור חלק מהנכס. האופציה של שוכר משנה עשויה להועיל גם במקרה שגודל הנכס במושכר לא מתאים לצרכי העסק, כך ניתן להמשיך בפעילות, כאשר השוכר המשנה יפעיל את העסק שלו בשטח שלא מנוצל.
לפני שחותמים על חוזה שכירות לבית עסק חשוב לבדוק מה המושכר כולל ולעגן את הזכויות בנוגע לציוד קבוע שמעוניינים לרכוש ולהכניס לנכס, כמו ריהוט משרדי, מכשירים חשמליים ועוד, כדי שבתום החוזה ניתן יהיה לקחת חזרה את הציוד ולא להשאיר אותו לבעל הנכס או לשוכרים הבאים.
רצוי לבדוק שגם החנייה כלולה בהסכם
מלבד שטח המושכר שבו מתבצעת הפעילות העסקית, חשוב לשים לב לשטחים נלווים החיוניים לעסק, כמו: חנייה, חדרי שירות, מטבחון, מחסן, ועוד, זאת כדי למנוע דרישה של בעל הנכס לתשלום נפרד עבורם, בטענה כי לא נכללו בהסכם. כמו כן, מומלץ לנסות ולדרוש בלעדיות לתחום העסק, אם למשל מדובר במרכז מסחרי או קניון, ניתן לבקש שהחנויות הסמוכות לא יעסקו באותה פעילות. בכל מקרה לפני שחותמים על החוזה רצוי לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי, כדי למנוע טעויות יקרות.