www.what2do.co.il

הקונה עברה להתגורר בדירה לפני ששילמה את מלוא התמורה

דרגו את המאמר

הקונה עברה להתגורר בדירה לפני ששילמה את מלוא התמורה

בעלי דירה הגישו תביעה לפיצויים בגין הפרת הסכם למכירת דירה, עקב איחור בן 50 ימים של הקונה במסירת התמורה. מנגד טענה הקונה כי העיכוב נבע מנסיבות שלא היו בשליטתה, וביקשה להפחית את סכום הפיצוי המוסכם. בית משפט השלום בקריות נדרש להכריע בסוגיה זו.

 

בחודש אוגוסט 2011, בעלי דירה בנהריה חתמו על הסכם מכר עם הקונה. לפי ההסכם, הקונה התחייבה למסור את התמורה, עד סוף ינואר 2012. אולם בפועל התשלום האחרון נמסר באיחור של כחודשיים, רק בחודש מרץ 2012.

 

בעלי הדירה טענו כי הקונה הפרה את הסכם המכר, על כן דרשו לקבל את הפיצוי המוסכם, בגובה 10% משווי הנכס. בנוסף דרשו פיצויים בגין הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהעיכוב בתשלום, ובגין עגמת נפש, לפיכך העמידו את סכום התביעה בסך של 86,000 שקלים.

 

הנתבעת עברה להתגורר בדירה שנמסרה לצורך שיפוצים בלבד

 

עוד טענו התובעים כי הדירה נמסרה לקונה, כשבוע לפני המועד המוסכם, על מנת שתוכל לבצע שיפוצים, אולם היא הפרה את החוזה, בכך שעברה להתגורר בדירה, לפני שהסדירה את מלוא התשלום.

 

מנגד טענה הקונה כי האיחור במסירת התשלום לרכישת הדירה, נבע מעיכוב בקבלת כספי תמורת דירתה שלה. לטענתה, היא ציפתה לקבל את הכספים עבור דירתה, על מנת להשלים את תשלום יתרת התמורה ולקבל חזקה במועד שהוסכם, בכדי להתחיל לבצע שיפוצים בדירה. לדבריה, התובעים פנו אליה, ומסרו כי הם פינו את הדירה מוקדם מהמוסכם, וציפו לקבל את התשלום.

 

הקונה הסכימה לפצות את המוכרים בשל איחור בתשלומי המשכנתא

 

הקונה ציינה כי כשבוע לפני מועד תשלום יתרת התמורה, נודע לה כי צפוי להיגרם עיכוב בהעברת הכספים, בשל נסיבות שלא היו בשליטתה. על כן היה פנתה מיד לעורך דין המתמחה בנדל"ן, שייצג את הצדדים בעסקה. במהלך הפגישה הסבירו בעלי הדירה, כי הנזק העשוי להיגרם בשל האיחור, הוא בגין המשך תשלומי המשכנתא, והיא הסכימה לפצותם בגין נזק זה.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, קיבלה השופטת את גרסת הנתבעת, לפיה התובעים פינו את דירתם לפני מועד הפינוי המוסכם, והיא קיבלה את החזקה בדירה לצורך שיפוצים בלבד, ולא עברה להתגורר בה, מכיוון שהיא ממילא לא נדרשה לפנות את דירתה עד לתשלום מלוא תמורתה. עם זאת נקבע כי הנתבעת איחרה בתשלום יתרת התמורה, במשך 50 ימים, ובגין הפרה יסודית זו זכאים התובעים לפיצוי.

 

סכום הפיצוי המוסכם בגובה 10% משווי הדירה הוא שרירותי ואינו סביר

 

בית המשפט התרשם כי בהתאם להסכם מכירת הדירה, בשווי של 650,000 שקלים, נקבע פיצוי מוסכם בגין הפרת ההסכם, בגובה 10% מהתמורה, בסך של 65,000 שקלים. אולם קבע כי מדובר בסכום שאינו סביר.

 

השופטת ציינה כי התובעים מכרו את דירתם לצורך סילוק חוב המשכנתא, ולא לצורך קניית דירה חדשה, על כן שיעור הנזק הצפוי הוא מינימלי, ולא בגובה הפיצוי המוסכם, שנקבע באופן שרירותי, בסך של 10% מהתמורה. לכן לא מתקיים יחס סביר בין סכום הפיצוי המוסכם לבין הנזק שניתן היה לצפותו מראש.

 

בנסיבות אלה קבע בית המשפט כי יש להפחית את הפיצוי המוסכם, ולחייב את הקונה בסך של 23,000 שקלים, בגין האיחור בתשלום התמורה, בצירוף הוצאות משפט.

 

ת"א 22134-04-13 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

רישום מקרקעין, רישום טאבו

כל אדם המוכר או קונה דירה בישראל מוצא את עצמו נזקק לשירותי לשכות רישום המקרקעין, כדי להוציא נסח המאשר את הבעלות על הדירה או את ההיסטוריה של המבנה והקרקע ...  

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

קבוצות רכישה או עמותת בניה, כל מה שחשוב לדעת!

קבוצות רכישה - עמותת בניה קבוצות רכישה ועמותות בניה הנן דרך אלטרנטיבית, לרוב זולה יותר, לבנית דירות וזאת לעומת הדרך הרגילה של רכישה קבלן/ יזם ...  

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

רכישת דירה מקבלן- כל מה שחשוב וצריך לדעת!

עצות ומידע משפטי לפני קניית דירה או בית ... פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

חוזה לקניית דירה, חוזה מכר - היזהרו מטעויות!

הסכם מכר - חוזה לקניית דירה - ממה להיזהר? עצות ומידע חיוני ... 

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

תביעות קבלן, סובל מליקויי בניה?

בתי המשפט נוטים כיום לקבל יותר ויותר את עמדת הרוכשים, תוך הטלת אחריות גדולה יותר על הקבלן. במקרים מסויימים נפסקו כנגד קבלנים אף תשלומי פיצויים גבוהים ...  

הערת אזהרה - מידע

מהי הערת אזהרה? מה משמעותה? מתי היא לטובתך ומתי לא? ...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין ... 

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

חוק המכר(דירות)הבטח השקעות 75

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל"ה-1974  

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.