www.what2do.co.il

האם הדיירת המוגנת רשאית להשכיר את החנות לשוכר משנה?

דרגו את המאמר

האם הדיירת המוגנת רשאית להשכיר את החנות לשוכר משנה?

בעלי בניין בחיפה, הגישו תביעה לפינוי דיירת מוגנת מבית עסק, בטענה כי הדיירת הפרה את הסכם הדיירות המוגנת והשכירה את הנכס ללא ידיעתם והסכמתם לשוכר משנה.

 

בית משפט השלום בחיפה נדרש להכריע האם יש להורות על פינוי, או לאפשר לדיירת המוגנת להמשיך וליהנות מזכויותיה.

 

הדיירת המוגנת משכירה את החנות לצד ג'

 

קרוב לשלושים שנה הנתבעת שוכרת חנות כדיירת מוגנת, והיא משלמת לפי ההסכם בכל חודש 200 שקל לבעלי הבניין. בעבר הנכס שימש כחנות בגדים ובהמשך הנתבעת פתחה במקום פרפומריה.

 

החל מינואר 2013 הנתבעת משכירה את הנכס בשכירות משנה לצד ג', בדמי שכירות חודשיים בסך 1,500 שקל. חוזה השכירות הסתיים בינואר 2014 וצד ג' ממשיך לשכור את החנות ללא חוזה חתום.

 

הסכם השכירות המוגנת נחתם עם בעל הנכס הקודם בשנת 1985 ועבר לשני בעליו החדשים שרכשו את הבניין בשנת 2011. לטענת התובעים, הדיירת הפרה הפרה יסודית את הסכם הדיירות המוגנת, מאחר והיא לא קיבלה מהם אישור בכתב או הסכמה בעל פה להשכיר את החנות לצד ג', על כן קיימת עילת פינוי מכוח הוראות חוק הגנת הדייר.

 

עוד הוסיפו כי הנתבעת קיבלה מהם הוראה מפורשת כי עליה לפנות את הנכס, אך היא המשיכה לשלם 200 שקל בחודש ולגבות מהשוכר דמי שכירות בסך 1,500 שקל.

 

הנתבעת הציעה להגדיל את גובה דמי השכירות

 

מנגד טענה הנתבעת כי לא קיימת עילה לפינוי, מכיוון שהיא קיבלה את הסכמת אחד מבעלי הבניין לשכירות המשנה ואף הציעה לו להעלות את דמי השכירות, אך השותף השני דחה את ההצעה.

 

הנתבעת ציינה כי לפי ההסכם לא נקבע כי השכרת הנכס לצד שלישי מהווה הפרה יסודית ולא נגרם לתובעים כל נזק. כמו כן, התובעים היו רשאים על פי ההסכם לבקש ממנה להעלות את גובה השכירות המועבר להם, והיו יכולים להפיק מכך רווח כלכלי.

 

הדיירת לא קיבלה את הסכמתם של שני בעלי הנכס

 

לפי סעיף 5 להסכם הדיירות המוגנת, הדיירים מתחייבים שלא להשכיר את הנכס מבלי שיקבלו רשות לכך בכתב מהמשכיר. הנתבעת הפרה את הסכם הדיירות המוגנת, מאחר ולא קיבלה את הסכמתם של שני בעלי הבניין ולא קיבלה אישור בכתב לשוכר משנה, על כן קיימת עילה לפינוי.

 

עוד התברר שהנתבעת גובה מהדייר המשנה סכום של 1,500 שקל בחודש, שהוא גבוה פי 7.5 מדמי השכירות שהיא משלמת לבעלי הבניין. ובחישוב השנתי הנתבעת מקבלת 18,000 שקל מהשוכר, בעוד שהתובעים מרוויחים 2,400 שקל בלבד.

 

במקרה זה, קבע בית המשפט, כי הנתבעת קיבלה את הסכמתו בעל פה להשכרת המשנה של אחד מבעלי הבניין, אך היא היתה צריכה לקבל את הסכמת שני הבעלים. עם זאת מלבד הפרה זו, הדיירת הקפידה לקיים במהלך כל שלושים השנים את ההסכם ולשלם בזמן את דמי השכירות.

 

הדיירת תפנה מיד את השוכר ותשלם לתובעים 25,000 שקל

 

בית המשפט קבע כי ניתן לתקן את ההפרה, באמצעות הוצאת השוכר המשני מהנכס ותשלום פיצויים על תקופת ההשכרה לצד ג'.
בסופו של דבר נתן בית המשפט צו לפינוי הנכס שיבוצע בתוך 90 יום, אולם הצו יבוטל אם הנתבעת תפנה את השוכר תוך חודש ימים ותשלם לבעלי הנכס פיצויים בסך של 25,000 שקל. עוד נקבע כי הנתבעת תישא בהוצאות המשפט בסך 2,000 שקל.

 

ת"א 16916-05-13 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

דיירות מוגנת: מי נחשב דייר מוגן?

מיהו דייר מוגן? מה הזכויות שלו? האם אפשר לפנות דייר מוגן? באלו נסיבות? 

חוק המתווכים במקרקעין 96

מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע שר המשפטים, באישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת.  

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זכרון דברים, מה מעמדו המשפטי?

זיכרון דברים יכול שיהיה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, ויכול שיהיה שלב במשא ומתן בין הצדדים. כדי שיוקנה לזיכרון דברים תוקף משפטי מחייב, עליו לענות על דרישות דיני החוזים, כלומר נדרשת גמירת דעת – כוונה של הצדדים ליצור קשר חוזי מחייב, ונדרת מסוימות – הסכמה על הפרטים המהותיים של העסקה ... 

מהי זיקת הנאה במקרקעין?

מי זכאי לזיקת ההנאה? באלו תנאים אפשר לבטל זיקה זו? מהי זיקת ההנאה מכוח השנים? 

דיור מוגן, מה חשוב לדעת לגביו?

מה חשוב לדעת לקראת החתימה על חוזה לדיור מוגן? האם ניתן להגן על כספי הפיקדון? כמו עולים דמי אחזקה? האם יש לחתום על החוזה על עורך דין? 

לצאת מחוזה שכירות לפני תום החוזה

האם ניתן לצאת מחוזה שכירות? האם המשכיר יכול להתנגד לדייר חלופי? מהי התנגדות בלתי סבירה? 

חוזה שכירות לעסק: ממה חשוב להיזהר?

ניתן להימנע מטעויות נפוצות ויקרות באמצעות בדיקה יסודית של חוזה שכירות עסקי, כמו פינוי עתידי, אי מתן אישורים מתאימים לפעילות עסקית ועוד. לפני שחותמים על החוזה מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמשפט המסחרי. 

חתימה על ייפוי כוח לקבלת משכנתא

מטרתו של ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר לצורך קניית דירה היא לשעבד את הנכס לטובת הבנק עד לפירעון המשכנתא לשם הבטחת תשלום ההלוואה. 

זכויות דייר ממשיך בדיור ציבורי

קרוב משפחה של דייר בדיור ציבורי עשוי להיות זכאי להתגורר בדירה ציבורית כדייר ממשיך, אם התגורר בדירה לפחות שלוש שנים סמוך למועד פטירת הדייר, או למועד שבו עבר להתגורר במוסד סיעודי. 

דירת השקעה: האם משתלם לרכוש דירות להשקעה?

בעת רכישת דירה להשקעה יש אלמנטים רבים שצריך להביא בחשבון. כגון: באיזה אזור כדאי להשקיע, האם עדיף לרכוש דירה בחו"ל, האם רצוי לקחת משכנתא, האם כדאי לרכוש דירה ללא הון עצמי ועוד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.