בעקבות הפרת הסכם המכירה הקונים דרשו פיצויים מבעל הנכס
דרגו את המאמר |
|
בעקבות הפרת הסכם למכירת דירה, דרשו הקונים הפוטנציאליים פיצויים בסך 132,203 שקל מבעל הדירה שביטל את ההסכם לאחר חתימה על זיכרון דברים. בית משפט השלום בקריות נדרש להכריע האם התובעים זכאים לפיצויים.
לאחר חתימת ההסכם בעל הנכס עזב את הארץ
בחודש מרץ 2013 נחתם בין בעל הדירה בנהריה לקונים הפוטנציאליים זיכרון דברים, בו התחייב בעל הנכס למכור את דירתו לתובעים. עוד באותו יום, עזב בעל הדירה את הארץ וטס לארצות הברית, מתוך כוונה להתגורר שם. על כן הוא החתים את אחותו על ייפוי כוח נוטריוני, לשם השלמת מכירת הדירה.
כחלק מההסכם שנחתם בין הצדדים נדרש בעל הדירה להעביר מהחברה המשכנת שהינה בעלת הזכויות הקודמת בדירה את הזכויות על שמו ולהמציא אישור זכויות בתוך שלושה חודשים. הזמן חלף והאישור לא הומצא, על כן הקונים פנו אל עורך דינו של בעל הנכס.
בתגובה השיב העורך דין כי בעל הדירה מבטל את ההסכם וצירף שיק על סך 60,000 שניתן לו כפיקדון. הקונים התנגדו לביטול ההסכם ודרשו פיצויים בסך 30,000 שקל.
בעל הנכס חזר בו וביקש למכור את הדירה לאחר שביטל את ההסכם
בעל הדירה ואחותו הציעו לשלם לתובעים פיצויים בסך 23,000 שקל, אך הם סירבו לקבלם ולאחר שהמשא ומתן נכשל, בעל הנכס הודיע כי הוא מעוניין בכל זאת לקיים את ההסכם. בינתיים הקונים רכשו דירה אחרת, כך שההצעה לא היתה רלוונטית עבורם.
בכתב התביעה בגין הפרת הסכם המכירה, דרשו התובעים פיצויים בסכום של 132,203 שקל, הכולל את עמלות התיווך ושכר עורך הדין, את הנזק שנגרם להם עקב עליית מחירי הדירות ופיצוי מוסכם בסך של 60,000 שקל, כפי שנחתם בהסכם, ובנוסף דרשו פיצוי בגין עוגמת נפש.
הנתבע העיד כי הוא סובל מהפרעה פוסט טראומטית בעקבות תאונה שאירעה בעת שירותו הצבאי ובשל החמרה במצבו הנפשי הוא נאלץ לבטל את הסכם המכירה. בהמשך הדיון המשפטי הוא התאשפז במחלקה פסיכיאטרית והציג מסמכים רפואיים התומכים בדבריו.
מצבו הנפשי של הנתבע השפיע על חתימת החוזה וביטולו
עוד סיפר הנתבע כי הוא כלל לא רצה למכור את הדירה, אלא התכוון להשכיר אותה לקראת נסיעתו לארצות הברית, אך באותה תקופה הוא הכיר בת זוג, ששכנעה אותו לעבור טיפול אלטרנטיבי בחו"ל וגם למכור את הדירה. הנתבע נדרש לקבל החלטה מהירה בתוך שעות ספורות ובהמשך הבין כי עשה טעות מרה, מאחר ובשל מצבו הכלכלי הירוד הוא לא יצליח לרכוש דירה אחרת. הוא נתקף בהלה, וביקש לבטל את ההסכם.
בית המשפט התרשם שגרסתו של הנתבע עקבית ואמינה וקבע כי יש לייחס משמעות רבה למצבו הנפשי ולהפרעה ממנה הוא סובל. על כן ראה לנכון להפחית את סכום הפיצוי המוסכם באופן משמעותי. בנוסף קבע כי יש לפצות את התובעים בגין עגמת הנפש שנגרמה להם בעקבות הפרת ההסכם.
התובעים יפוצו בסך של 24,400 שקל
בית המשפט קבע כי התובעים לא הצליחו להוכיח שנגרם להם נזק עקב עליית הדירות באותה התקופה, על כן הם אינם זכאים לפיצוי בגין רכיב זה. עם זאת התובעים הוכיחו כי נגרם להם נזק ממשי בשיעור של 17,400 שקל ובגין עגמת נפש הם זכאים לפיצוי על סך של 7,000 שקל.
בסופו של דבר הנתבע ישלם לתובעים סך של 24,400 שקל ויישא גם בהוצאות המשפט בסך 4,500 שקל.
ת"א 58218-05-12