שותפים במגרש לא הגיעו להסכמה אם למכור או לחלק את הזכויות
דרגו את המאמר |
|
התובעת הינה אלמנה כבת 70, אשר בבעלותה מחצית זכויות החכירה במגרש בזיכרון יעקב. גודל המגרש הוא 750 מ"ר ועליו בנוי בית מגורים בגודל 60 מ"ר. השותפים של התובעת במגרש הם ארבעת בני משפחתה, הכוללים את גיסה ואחייניה, כאשר כל אחד מהם שותף בזכויות המגרש לפי חלקו.
התובעת רוצה לפרק את השותפות בעקבות סכסוך משפחתי
התובעת הגישה בקשה לבית משפט השלום בחיפה, לממש את זכויותיה הקנייניות במגרש ולמכור את חלקה, לאחר שלא הצליחה להגיע להסכם עם קרובי משפחתה. מנגד השותפים ביקשו לחלק את המגרש בין כולם ולא למכור אותו.
התובעת ציינה כי היא לא מתכוונת לשנות את גבולות המגרש או את שטחו, או לשנות את חלוקת השטח בינה לבין יתר השותפים, אלא ביקשה לפרק את השיתוף עם הנתבעים.
מנגד טענו הנתבעים כי הם אינם מתנגדים לפירוק השיתוף, אך התובעת ניסתה לכפות עליהם את התנאים שלה, היא אינה מוכנה לגלות את זכויות הבניה המוקנות לחלקה ואף דחתה את הצעתם לרכוש את זכויותיה.
עוד טענו כי קיימות דרכי חלוקה אפשריות לפירוק השיתוף, אך לשם כך יש צורך להפריד בין בית המגורים למגרש האחורי, באמצעות חוות דעת של מומחה.
המומחה העריך כי עדיף למכור את המגרש
בית המשפט מינה מומחה, שהינו שמאי מקרקעין. חוות דעתו של המומחה העלתה שלוש אפשרויות לפירוק השיתוף. האחת היא חלוקה בעין לחלקים לא שווים של המגרש. השנייה היא למכור את המגרש בשלמות כולל בית המגורים. והשלישית היא לחלק את המגרש לשני חלקים שווים.
בנוגע לאפשרות השלישית ציין המומחה כי היא אינה כדאית בשל הפסד האופציה לבניית יחידת דיור שלישית.
לאחר שמיעת חוות דעתו של השמאי, החליטה התובעת כי היא מעדיפה את אפשרות המכירה על פני אפשרות החלוקה בעין, שהיא רווחית יותר מהבחינה הכלכלית. וציינה כי לא ניתן לחלק את המגרש בעין בעקבות חילוקי הדעות והסכסוך המשפחתי הממושך, שלא ניתן לגישור. התובעת הוסיפה כי במקרה ויוחלט שלא למכור, היא מבקשת לקבל את הזכויות במגרש האחורי.
מנגד הנתבעים העדיפו לחלק בעין את המגרש ולא למכור, וביקשו גם הם את הזכויות במגרש האחורי. בית המשפט הגיע למסקנה כי שני הצדדים מעוניינים בפירוק השיתוף, אולם התובעת רוצה למכור את חלקה, בעוד שהנתבעים מעוניינים לחלק את הזכויות.
בית המשפט הורה על מכירת המגרש
סעיף 39 לחוק המקרקעין מורה כי כאשר אין הסכמה בין השותפים בנוגע לפירוק שיתוף במקרקעין, תינתן עדיפות לחלוקה בעין, אלא אם היא אינה מתאפשרת, או גורמת להפסד ניכר, ובמצב זה, בית המשפט יורה על מכירה וחלוקת הפדיון.
במקרה זה קבע בית המשפט כי בשל הגבול שחוצה את הבית במגרש, חלוקה לפי עין אינה אפשרית והיא אף תגרום לשותפים הפסדים משמעותיים, לכן קבע כי זכויות המגרש יימכרו והשותפים יקבלו את הפדיון בהתאם לזכויותיהם במקרקעין.
ת"א 4617-11-11