www.what2do.co.il

העירייה מסרה מידע שגוי אודות היטל ההשבחה של הדירה, האם היא תפצה את בעלת הנכס?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5

העירייה מסרה מידע שגוי אודות היטל ההשבחה של הדירה, האם היא תפצה את בעלת הנכס?

התובעת הינה בעלת דירה בחיפה, שביקשה למכור את דירתה. טרם ערכה חוזה עם הרוכשים הפוטנציאלים, היא ביררה בעיריית חיפה, האם רובץ על הנכס היטל השבחה. בתגובה היא קבלה מכתב, בכתב ידה של פקידת העירייה, בו נאמר כי על הדירה לא רובץ היטל מסוג זה.

המכתב נחתם בחותמת אגף החשבות – המחלקה לתקבולים של עיריית חיפה, שאישרה את הכתוב.

 

לאחר שהתובעת הבינה כי אין היטל השבחה על הדירה, היא יצרה קשר עם קונים ותכננה למכור אותה. אך כאשר נדרשה להמציא אישורי מיסים, בכדי להשלים את הרישומים בלשכת המקרקעין, היא נדרשה לשלם היטל השבחה בסך של 25,705 שקלים.

 

העירייה מסרה כי נפלה טעות אינפורמטיבית מצערת

 

התובעת כתבה לעירייה מכתב בו ביקשה לקבל הסבר אודות הדרישה לתשלום, לאחר שנכתב במפורש כי לא קיים היטל השבחה. העירייה השיבה בתגובה כי ארעה טעות באינפורמציה, אך לא נגרם בשל הטעות כל נזק. התובעת, שלטענתה, נגרם לה נזק רב, משום שהיא הסתמכה על המידע שסיפקה לה פקידת העירייה, בעת כריתת חוזה המכר של הדירה. כתבה שוב לעירייה, אך העירייה חזרה על טענתה הקודמת לגבי הטעות האינפורמטיבית והנזק שלא נגרם.

 

התובעת לא היתה מוכרת את הדירה, אם היתה יודעת שניתן להגדיל את שטח הבנייה

 

בנסיבות אלה התובעת שילמה את סכום ההיטל ועתרה לבית משפט השלום בחיפה, בגין מצג שווא רשלני שהציגה בפניה העירייה וטענה כי העירייה צריכה לשאת בתוצאות רשלנותה. לדברי התובעת, אם היא היתה מודעת לקיומו של היטל ההשבחה, שמאפשר להגדיל את שטח הבנייה בדירה, היא היתה שוקלת את מכירת הדירה, או לחילופין היתה דורשת מהרוכשים מחיר גבוה יותר בהתאם.

 

לתובעת לא נגרם נזק מכיוון שמכרה את הדירה במחיר השוק

 

העירייה טענה כי על הדירה הוטל היטל השבחה, מאחר והיא אפשרה את הגדלת שטח הבנייה בדירה והודעה על כך נשלחה לבעלי הנכס הקודמים. בעסקאות נדל"ן חלה חובת התשלום של היטל ההשבחה, אך לא כאשר מדובר בדירה שעוברת בירושה. ואכן במקרה זה, הדירה עברה אל התובעת בירושה, וזהו כפי הנראה מקור טעותה של הפקידה, שסברה כי ההיטל שולם בעבר על הדירה, בעת עסקת המקרקעין. העירייה הוסיפה, כי מאחר והתובעת מכרה את דירתה במחיר השוק, לא נגרם לתובעת נזק, לכן על התביעה להידחות.

 

לאחר שבחן בית המשפט את הראיות הוא קיבל את התביעה וקבע כי התנהלותה של העירייה אינה מניחה את הדעת הן מבחינה משפטית והן מבחינה ציבורית. התובעת ביקשה לדעת האם קיים היטל השבחה על הדירה ונענתה בשלילה, אך בהמשך קיבלה הודעה לתשלום. לאורך כל הדרך העירייה טענה כי לא נגרם נזק והמעיטה בערך הטעות שנגרמה.

 

בית המשפט חייב את העירייה להשיב את התשלום עבור היטל ההשבחה

 

בית המשפט דחה את הטענה כי העירייה הסתמכה על מכתב שנשלח לבעלים הקודמים של הדירה אודות התכנית המשביחה, לכן הסיקה כי התובעת היתה מודעת לקיומה של התכנית ועל היטל ההשבחה הרובץ על הנכס.

לדעת בית המשפט העירייה התנהלה ברשלנות לכן חויבה לשלם לתובעת את הסכום עבור היטל ההשבחה, בסך 25,705 שקלים ובנוסף היא תישא בהוצאות המשפט בסך 7,500 שקלים.

 

תא"מ 36591-02-13

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מי זכאי לפטור ממס שבח בעת מכירת דירה, בית או נכס

מוכר דירת מגורים מזכה, אשר לא מכר דירת מגורים אחרת בפטור ממס בארבע השנים האחרונות לפני מכירת הדירה הנוכחית, זכאי לקבלת פטור ממס שבח בעת המכירה...  

חוק המכר (דירות) 1973

הנוסח המלא - חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973  

מס רכישה, מהו?

מהו מס רכישה? מהו המס על רכישת דירה שנייה? האם יש לשלם מס רכישה בעבור דירה שנתקבלה במתנה? כיצד ניתן להעריך בעצמך את שווי הדירה? 

העברת בעלות בדירה בין קרובים - מס רכישה?

האם העברת בעלות בדירה בין קרובים חייבת במס רכישה? כיצד משפיעה עובדת מגורים בדירה בעת העברת הבעלות? מה עם ידועים בציבור? 

האם מס שבח על נכס שהועבר בין בני משפחה?

העברת בעלות על מקרקעין דורשת תשלום מיסים שונים כגון מס שבח. בדרך כלל, העברת נכס במקרקעין פטורה מתשלום מס שבח כל אימת שבמשך ארבע השנים שקדמו לה לא הועברו מקרקעין נוספים על ידי הנותן... 

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

משמעותו של חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה

מהו חוק מיסוי מקרקעין (תיקוני חקיקה) הוראת שעה? מהן מטרות הוראת השעה? 

השגה על שומות מקרקעין - הנוהל המעודכן

מקורו של הנוהל בהחלטה 1181 אשר הצביעה על הצורך שיש בהפרדה בין הגוף אשר אמור לדון בהשגות וערעורים על השומות, לבין הגוף אשר עורך את השומות... 

הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין

מהי הרפורמה בהליכי שומה וגבייה בעסקאות מקרקעין? מהו ניכוי מס במקור? מהם המכשולים הנובעים מרפורמה זו? 

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

חוב ארנונה, התיישנות - אימתי?

האם עירייה רשאית לפעול לגביית חוב ארנונה עתיק? אימתי מתיישן חוב ארנונה? 

שיטת המיסוי החדשה בעסקאות נדל"ן

בעקבות רפורמת המיסוי בעסקאות נדלן, כל מי שבידו שתי דירות מגורים ומעלה, וברצונו למכור אחת מהן נדרש לשלם מס שבח במכירה, למעט במקרים חריגים כמו דירות שנתקבלו בירושה בתנאים מסוימים.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.